3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ- ΠΡΑΚΤΙΚΑ

 

Πάνω από μια εστία: Γυναίκες στην κουζίνα

3rd symposioα (Small)

 

Επισκεφτείτε το link που ακολουθεί για να  κατεβάσετε το pdf κάθε ανακοίνωσης:  https://greekgastronomy.wordpress.com/3rd-symposium-proceedings/

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο, Ιούλιος 25

8:30 Εγγραφή

9.30 Καλωσόρισμα

Α’  Συνεδρία

Aρχαίες γυναίκες: Μαγείρισσες και θεραπεύτριες

Πρόεδρος: Σταυρούλα Μαρκουλάκη, Ph.D Αρχαιολόγος

10:00Αμαζόνες, οι «διαφορετικές» γυναίκες: τι μαγείρευαν, τι έτρωγαν και γιατί;Κλεάνθη (Κλειώ) Πατεράκη, Δρ. Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

10:20Οι γυναίκες ως εξαιρετικές μαγείρισσες στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία.Alexandra Neagu, Δρ., Ανεξάρτητη ερευνήτρια

10:40Σκόροδον – Τροφή και Φάρμακό ! …Το Τέστ Γονιμότητος τού Ιπποκράτη, το γνωρίζουν και το εφαρμόζουν σήμερα οι «Έλληνες» που ζουν στα Ιμαλάια !!
Βασίλειος Τριτάκης, Ιατρός

11:00«Αγνός» το ιερό φυτό τής Θεάς Ήρας. Σήμερα (ύστερα από 3000 χρόνια) στην Φυτοθεραπεία : δίδεται για την σοβαρή και υπεύθυνη σοφή γυναίκα που πλησιάζει ἤ διανύει την Εμμηνόπαυση… για την ρύθμιση τών ορμονικών της ! (και πολλά άλλα !)
Βασίλειος Τριτάκης,  Ιατρός

11:40 – 11:55 Ερωτήσεις και απαντήσεις

11:55 Παρουσίαση πόστερ

Μαγειρικές παραδόσεις από την Πάφο της Ύστερης Ελληνιστικής Περιόδου.
Kamila Nocoń, υποψ.  Ph.D, Aρχαιολόγος

12:10 Διάλειμμα για καφέ και αναψυκτικά

Β΄Συνεδρία 

Φύλο, τάξη και μαγειρική 

Πρόεδρος: Aνάγια Σαρπάκη, Δρ. Αρχαιολόγος/ Αρχαιοβοτανολόγος

12:40Το φύλο των ανδρών στην παλατιανή κουζίνα.
M. Esat Harmanci, Καθηγητής Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Kocaeli

13:00 Μαγειρικοί αγώνες στα κρητικά παραμύθια: Υπονόμευση της πατριαρχίας και σφυρηλάτηση της γυναικείας αλληλεγγύης.
Ειρήνη Σωτηροπούλου, Δρ. Οικονομικών Επιστημών

13:20 Χώροι εστίασης και παρασκευής της τροφής σε αθηναϊκές οικίες του 19ου και του 20ού αιώνα: Ταξικές αναπαραστάσεις και κοινωνικοί συμβολισμοί.
Mαρία Λένη, Αρχαιολόγος, Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ

13:40 Ερωτήσεις και απαντήσεις

Γ’ Συνεδρία

Αναμνήσεις, παραδόσεις, ταυτότητα

Πρόεδρος: John Bass, Δρ., Aνθρωπολόγος

18:00 Στην  Κουζίνα της:  μοιράζοντας αναμνήσεις γιαγιάδων από όλο τον κόσμο.
Θέη Ζερβάκη, Συγγραφέας, Blogger

18:20Ο ρόλος των μαγειρικών παραδόσεων στην ανακατασκευή της χαμένης ταυτότητας και στην ενότητα μιας οικογένειας…
Ipek Οzel, Λέκτορας,   Πανεπιστήμιο Istanbul Bilgi, Τμήμα Επικοινωνίας.

18:40 Ερωτήσεις και απαντήσεις

Δ’ Συνεδρία

Γυναίκες, μαγειρική, τέχνες και ποίηση.

Πρόεδρος: Eugenia Galifiannakis, Ζωγράφος / Performer.

18:50 Οι γυναίκες στη  γαστρονομική   ποίηση: μελετώντας το Πεινασμένο Αυτί.
Θέη Ζερβάκη,  Συγγραφέας, Βlogger

19:10 Ερωτήσεις και απαντήσεις

19:20Βρώσιμες Ιστορίες / Video art.
Κατερίνα Φανουράκη, Ρerformer
Παρουσίαση: Mαριάνα Καβρουλάκη

19: 45 Tο Γεύμα . Ένα έργο  performance-αρχαιολογίας.
Θανάσης Δεληγιάννης, Συνθέτης / Performer & Ευθύμης Θέου, Ηθοποιός / Αρχαιολόγος
Παρουσίαση: Eυθύμης Θέου

20:30 Συμπεράσματα

21:00 Δείπνο για τους ομιλητές, καλλιτέχνες και εγγεγραμμένους ακροατές.

———————————————————————————

Κυριακή, Ιούλιος  26

9:30 Συμμετοχή  στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και στο γεύμα που παρατίθεται στον περίβολο της εκκλησίας.

18:00Πειραματική αρχαιολογία: Μαγείρεμα σε καυτές πέτρες, σε αντίγραφα αρχαίων σκευών και σε αντίγραφο αρχαίου φορητού φούρνου.

21:00Δείπνο για τους ομιλητές , καλλιτέχνες και εγγεγραμμένους ακροατές.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Το 3ο Συμπόσιο υποστηρίχθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘ Η Ρίζα’ και  τους κατοίκους του χωριού Καράνου.

logotypa