Πρόγραμμα 2013

2o Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας

ΦΑΓΗΤΟ, ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

20 – 21 Ιουλίου, Αμάρι (Ρέθυμνο)

Σάββατο 20 Ιουλίου

9.30 -10.00  Σύντομοι χαιρετισμοί

10.00 Α΄ Συνεδρία

Συντονίστρια: Ειρήνη Γαβριλάκη, Δρ., Αρχαιολόγος ΚΕ’ ΕΠΚΑ

Διατροφικές συνήθειες στην  Ανατολική Κρήτη κατά τη μινωϊκή εποχή ~ Xρύσα Σοφιανού, Αρχαιολόγος / Aν. Προϊσταμένη ΚΔ΄ ΕΠΚΑ.

10.15 Η εκμετάλλευση των φυτών από τους γεωμετρικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους στη Δρήρο, Λασίθι ~ Κατερίνα Μονιάκη, Aρχαιολόγος – Aρχαιοβοτανολόγος (ομιλήτρια), Β. Ζωγραφάκη, Aρχαιολόγος ΚΔ ΕΠΚΑ, Α. Farnaux, Kaθηγητής, Paris IV-Sorbonne / Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

10.30 Μαρτυρίες για την τροφή και τη διαβίωση στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Σύβριτο: συνέχειες και αλλαγές ~ Nότα Καραμαλίκη, Αρχαιολόγος, ΚΕ΄ ΕΠΚΑ.

10.45  Αθλητισμός και διατροφή στην κλασική Ελλάδα. Η δίαιτα των Ολυμπιονικών της εποχής ~ Κλεάνθη (Κλειώ) Πατεράκη, Δρ. Ιστορίας – Αρχαιολογίας.

11.00 Συζήτηση

11.30 Διάλειμμα για καφέ/ κρητικό βραστάρι με συνοδεία παξιμαδιών, ψωμιού, τυριού, ελαιόλαδου κ.α.

12.15  Β΄ Συνεδρία

Συντονίστρια: Jennifer Moody, Δρ., Αρχαιολόγος τοπίου.

Feasting like Homeric heroes. Archaeological data about gastronomy in Archaic Cumae: The first Greek colony in Italy ~ Alfredo Carannante, Μαλακιολόγος / Γεωαρχαιολόγος.

12.30 Water carrier: ὑδροφόρος / ἀκουάριος in Egypt during the Ptolemaic and the Roman rule ~Yousrey Deyab, Αναπληρωτής Καθηγητής, History Department, Πανεπιστήμιο Assiut, Αίγυπτος.

12.45 Greek wines in Roman Italy – aristocratic luxuries or mass beverages? ~ Paulina Komar, Υποψ. Δρ., Πανεπιστήμιο Wrocław, Πολωνία.

13.00 Food and identity in Ancient Greece and Byzantium ~ Ayfer Yavi, Aρχαιολόγος / Αρθρογράφος γαστρονομίας.

13.15- 13.45 Συζήτηση

17.30 Γ΄ Συνεδρία

Συντονίστρια: Νότα Καραμαλίκη, Αρχαιολόγος ΚΕ΄ΕΠΚΑ.

Κόλλυβα: ένα γλυκό παρασκεύασμα «εις την μνήμη πάντων των απ’ αιώνος κεκοιμημένων» ~ Kεχαγιάς Δημοσθένης, Αρχαιολόγος.

17.45 Εδώδιμα αγκάθια της Κρήτης· ασκόλυμπρος ( Scolymus hispanicus), κουφωτός (Onopordum sp.) καλοκαιρινό (Carthamus dentatus) ~ Αντωνία Ψαρουδάκη, Δρ. Γεωπονικών Επιστημών, Επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.

18.00 Μικρή σύνοψη για την πολίτικη κουζίνα ~ Σούλα Μπόζη, Ερευνήτρια λαογραφίας – Συγγραφέας

18.15 Συζήτηση

18.45- 20.15 Συνεδρία αναρτημένων ανακοινώσεων 

Food remains from Minoan Monastiraki. Diet and Ecology in a Cretan Protopalatial centre (poster)~ Alfredo Carannante, Μαλακιολόγος / Γεωαρχαιολόγος.

Late Minoan Cook-pot Production and Use: An Experimental Approach~ Jerolyn E. Morrison, Ανθρωπολόγος/ Κεραμοποιός.

Αρχαιολογικά συμφραζόμενα για την παραγωγή του κρασιού και του λαδιού στη Νάξο κατά την Ύστερη Αρχαιότητα ~ Ειρήνη Λεγάκη Αρχαιολόγος, ΚΑ΄ ΕΠΚΑ, Επιμελήτρια Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Mαυροειδής Μαυροειδόπουλος αρχαιολόγος , ΚΑ΄ ΕΠΚΑ.

Διατροφικές επιλογές στην Κύπρο κατά την Βυζαντινή εποχή ~ Mαρία Παπαγιαννάκη, BSc- MSc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Διεθνής Δημόσιας Υγείας.

From tzatziki to mayirefta – Greek cuisine as a part of cosmopolitan cuisine in food compaign of Lidl supermarkets in Poland~ Magdalena Serafin, Κοινωνιολόγος / Υποψ. Δρ, Akademia Ignatianum, Πολωνία.

Project: ψωμί. Φτώχεια, πείνα και υποσιτισμός στον παγκόσμιο χάρτη του 21ου αιώνα» ~ Μαρία Λιανού, υποψ. Δρ. Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο / Διοικ. Υπαλ. ΑΣΕΠ· Κυριακή Λιανού, Μsc Nαυτιλιακές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Πειραιά.

20.15 Eπίδειξη παρασκευής σφακιανής πίτας  από την Ιωάννα Παντελάκη, σεφ, τμήμα κρητικής κουζίνας (Caldera Cretan Paradise ), τον Κώστα Κατσανεβάκη (Louis Hotel/ Chania)  και τον Θεόδωρο Μαρτσάκλη (Caldera Cretan Paradise). 

21.00 Δείπνο για τους συνέδρους και τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες από την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου και τον Πολιτιστικό σύλλογο “Σάμιτο” Οψιγιά- Αμαρίου.

Κυριακή 21 Ιουλίου

9.15 Δ΄ Συνεδρία

Συντονίστρια: Ανάγια Σαρπάκη, Δρ., Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος.

Ο ρόλος του οικογενειακού τραπεζιού στην διαμόρφωση της ταυτότητας ~ Μαρία Σταυρουλάκη, Ψυχολόγος.

9.30 ”Καλό, αλλά σαν το φαϊ της μάνας μου”. Ανδρική μνήμη και γεύση ~ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

9.45 Greekness, identity and New Greek Cuisine ~ Αλβέρτος Αρούχ (Επίκουρος), Ομότιμος Καθηγητής, Deree College- /Κριτικός εστιατορίων.

10.00 Από τον γάστριν στο μπακλαβά: Επινοημένη παράδοση και η ιδεολογία της συνέχειας ~ Μαριάνα Καβρουλάκη, Πειραματική αρχαιολόγος / Ανεξάρτητη ερευνήτρια της ιστορίας της ελληνικής διατροφής / Ιδρύτρια των Συμπ. Ελλ. Γαστρονομίας.

10.15 Invented traditions and national foods of Greece: the role of cookery books ~ Ναυσικά Παπαχαραλάμπους, MPhil/PhD School of Oriental and African Studies, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, UK.

10.30 Greek Cuisine, Greek identity and the economic crisis~ Μαρία Βεριβάκη, Καθηγήτρια Αγγλικών, MAICh / food blogger.

10.45 Συζήτηση

11.15 Aφήγηση

Το ψωμί στα λαϊκά παραμύθια. Ο “Σιμιγδαλένιος» και το «Πιο γλυκό ψωμί του Κόσμου” ~ Μαρία Τσουκνάκη, Εικαστικός / Αφηγήτρια.

11.45 Διάλειμμα για αναψυκτικά, ροφήματα και κρητικές λιχουδιές.
Παρέμβαση για το Κρητικό Πρωϊνό από  τον Γ. Πίττα ~ Συγγραφέα/ Υπεύθυνο για το πρόγραμμα καθιέρωσης Ελληνικού Πρωινού του ΞΕΕ.

12.15  Ε΄Συνεδρία

Συντονίστρια: Σταυρούλα Μαρκουλάκη, Δρ., Αρχαιολόγος / Αντιπρόεδρος ΙΛΑΕΚ.

Γαστρονομική ταυτότητα: τεκμήρια στα πολιτισμικά προϊόντα της ελληνικής διασποράς ~ Mαρίνα Φράγκου Δρ., Ανθρωπογεωγραφίας / Μέλος ΣΕΠ του Ε.Α.Π.

12.30 A Greek culinary Odyssey to New Zealand, the furthest shore ~ Gail Principal, Ακαδημαϊκό Προσωπικό, School of Media Arts,Wintec, NZ.

12.45 Does an olive branch activate ‘Greek’ behavior among Greeks of the diaspora? ~ Katerina Pouliasi, Profession: Researcher in Cross-and Cultural Psychology

13.00 Η γαστρονομία στα ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας ~ Χαρίδημος Σπινθάκης, Ανθρωποοικολόγος- Οικοτροφολόγος.

13.15  Συζήτηση

17.30 Στ΄Συνεδρία

Συντονιστής: Αλβέρτος Αρούχ, (Επίκουρος), Ομότιμος Καθηγητής, Deree College- /Κριτικός εστιατορίων.

The role of food, cooking and eating in Greek diasporic cultures and how it is used in the process of identity ~ Ozlem Yaşayanlar, Φιλόλογος / Μεταφράστρια / Food blogger.

17.45 Crete, homeland, nostalgia on Cretan cuisine. Reconstruction of memory in Cretan immigrants in Turkey ~ Hatice Aladag, Βοηθός Καθηγητή, Cultural Studies Department, Πανεπιστήμιο Sehir, Istanbul.

18.00 Cretan Culture and Cuisine in Facebook Turkey ~ Murad Karaduman, Aναπληρωτής Καθηγητής, Faculty of Communication, Πανεπιστήμιο Akdeniz, Turkey.

18.15 Συζήτηση

18.45  Ζ΄Συνεδρία

Συντονίστρια: Alissa Merlon, Δρ., Ανθρωπολόγος.

Διατροφική κουλτούρα και πρακτικές στην «Ελληνική Οικογένεια του Ουράνιου Τόξου»: όταν το τοπικό συναντά το υπερτοπικό στο όραμα της παγκόσμιας ειρήνης ~ Μαίρη Μαργαρώνη, Φιλόλογος / Κοινωνική Ανθρωπολόγος Μ.Α. / Υποψ. Δρ. Ιστορίας.

19.00  The Application of Multinomial Logit Model on Key Influencers of Customer Preferences – Case of Liquor Marketing ~ Chien-Min Chen Δρ., Πανεπιστήμιο National Quemoy University, Taiwan.

19.15 Συζήτηση

17.30  Αποτίμηση των εργασιών του Συνεδρίου

20.00 Επίδειξη παρασκευής τοπικής συνταγής από την Κούλα Βαρυδάκη- Χανιαλάκη.

21.00 Αποχαιρετιστήριο δείπνο

Καλλιτεχνικά έργα

Με μεγάλη χαρά θα παρουσιάζουμε τα παρακάτω καλλιτεχνικά έργα καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου:

“Medea Sarcophagida” ή “Το φαγοπότι της ζωής” ~Katerina Fanouraki, εικαστικός / Performer.

Mapping Greek Gastronomy ~ Eugenia Demeglio, Maker/ Associate Lecturer.

Bitter Orange Sweet/Γλυκό νεράντζι ~ Iνώ Βαρβαρίτη, Περσεφόνη Μύρτσου, εικαστικοί.

ARToς ~ Γιώτα Κότικα, εικαστικός.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΑΜΑΡΙ

For English click here

This entry was posted in 2ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.