Προφορικές παρουσιάσεις, Αναρτημένες ανακοινώσεις, Καλλιτεχνικά έργα

2o Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας

ΦΑΓΗΤΟ, ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

20 – 21 Ιουλίου, Αμάρι (Ρέθυμνο)

Προφορικές παρουσιάσεις

Η εκμετάλλευση των φυτών από τους γεωμετρικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους στη Δρήρο, Λασίθι ~ Κατερίνα Μονιάκη, Aρχαιολόγος – Aρχαιοβοτανολόγος, Β. Ζωγραφάκη, Α. Farnaux.

Περίληψη διατροφικών συνηθειών Ανατολικής Κρήτης ~ Xρύσα Σοφιανού,  Αρχαιολόγος / Aν. Προϊσταμένη  ΚΔ΄ ΕΠΚΑ.

Feasting like Homeric heroes. Archaeological data about gastronomy in Archaic Cumae: The first Greek colony in Italy ~ Alfredo Carannante, Μαλακιολόγος / Γεωαρχαιολόγος.

Μαρτυρίες για την τροφή και τη διαβίωση στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Σύβριτο: συνέχειες και αλλαγές ~ Nότα Καραμαλίκη, Αρχαιολόγος, ΚΕ΄ ΕΠΚΑ.

Water carrier: ὑδροφόρος / ἀκουάριος in Egypt during the Ptolemaic and the Roman rule ~Yousrey Deyab, Αναπληρωτής Καθηγητής, History Department, Πανεπιστήμιο Assiut, Αίγυπτος.

Greek wines in Roman Italy – aristocratic luxuries or mass beverages? ~ Paulina Komar, Υποψ. Δρ., Πανεπιστήμιο Wrocław, Πολωνία.

Food as Philosophy in Plato’s Republic book I ~ Ileana Szymanski, Eπίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Scranton Pennsylvania, USA.

Αθλητισμός και διατροφή στην κλασική Ελλάδα. Η δίαιτα των Ολυμπιονικών της εποχής, Κλεάνθη (Κλειώ) Πατεράκη, Δρ. Ιστορίας – Αρχαιολογίας.

Κόλλυβα: ένα γλυκό παρασκεύασμα «εις την μνήμη πάντων των απ’ αιώνος κεκοιμημένων» ~ Kεχαγιάς Δημοσθένης, Αρχαιολόγος.

Εδώδιμα αγκάθια της Κρήτης· ασκόλυμπρος ( Scolymus hispanicus), κουφωτός (Onopordum sp.) καλοκαιρινό (Carthamus dentatus) ~ Αντωνία Ψαρουδάκη, Δρ. Γεωπονικών Επιστημών, Επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.

Μικρή σύνοψη για την πολίτικη κουζίνα ~ Σούλα Μπόζη, Ερευνήτρια λαογραφίας – Συγγραφέας.

Η γαστρονομία στα ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας ~ Χαρίδημος Σπινθάκης, Ανθρωποοικολόγος- Οικοτροφολόγος.

Food and identity in Ancient Greece and Byzantium ~ Ayfer Yavi,  Aρχαιολόγος / Αρθρογράφος γαστρονομίας.

Ο ρόλος του οικογενειακού τραπεζιού στην διαμόρφωση της ταυτότητας ~ Μαρία Σταυρουλάκη, Ψυχολόγος.

Γαστρονομική ταυτότητα: τεκμήρια στα πολιτισμικά προϊόντα της ελληνικής διασποράς ~ Mαρίνα Φράγκου Δρ., Ανθρωπογεωγραφίας / Μέλος ΣΕΠ του Ε.Α.Π.

Περί ελληνικότητας και γαστρονομικής ταυτότητας ~ Αλβέρτος Αρούχ (Επίκουρος), Ομότιμος Καθηγητής, Deree College- /Κριτικός εστιατορίων.

Από τον γάστριν στο μπακλαβά: Επινοημένη παράδοση και η ιδεολογία της συνέχειας ~ Μαριάνα Καβρουλάκη, Πειραματική αρχαιολόγος / Ανεξάρτητη ερευνήτρια της ιστορίας της ελληνικής διατροφής / Ιδρύτρια των Συμπ. Ελλ. Γαστρονομίας.

Invented traditions and national foods of Greece: the role of cookery books ~ Ναυσικά Παπαχαραλάμπους, MPhil/PhD School of Oriental and African Studies, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, UK.

The role of food, cooking and eating in Greek diasporic cultures and how it is used in the process of identity ~ Ozlem Yaşayanlar, Φιλόλογος / Μεταφράστρια / Food blogger.

Crete, homeland, nostalgia on Cretan cuisine. Reconstruction of memory in Cretan immigrants in Turkey ~ Hatice Aladag, Βοηθός Καθηγητή, Cultural Studies Department, Πανεπιστήμιο Sehir, Istanbul.

Food as an Ingredient in the Mantinada Oral Tradition, as Preserved by Cretans in Turkey ~ Paulette Delios Δρ., Ανεξάρτητη Ερευνήτρια.

Cretan Culture and Cuisine in Facebook Turkey ~ Murad Karaduman, Aναπληρωτής Καθηγητής, Faculty of Communication, Πανεπιστήμιο Akdeniz, Turkey.

A Greek culinary Odyssey to New Zealand, the furthest shore ~ Gail Principal, Ακαδημαϊκό Προσωπικό, School of Media Arts,Wintec, NZ.

Greek Cuisine, Greek identity and the economic crisis~ Μαρία Βεριβάκη, Καθηγήτρια Αγγλικών, MAICh / food blogger.

Διατροφική κουλτούρα και πρακτικές στην «Ελληνική Οικογένεια του Ουράνιου Τόξου»: όταν το τοπικό συναντά το υπερτοπικό στο όραμα της παγκόσμιας ειρήνης ~ Μαίρη Μαργαρώνη, Φιλόλογος / Κοινωνική Ανθρωπολόγος Μ.Α. / Υποψ. Δρ. Ιστορίας.

The Application of Multinomial Logit Model on Key Influencers of Customer Preferences – Case of Liquor Marketing ~ Chien-Min Chen Δρ., Πανεπιστήμιο National Quemoy, Taiwan.

Αναρτημένες ανακοινώσεις

Food remains from Minoan Monastiraki. Diet and Ecology in a Cretan Protopalatial centre~ Alfredo Carannante, Μαλακιολόγος / Γεωαρχαιολόγος.

Late Minoan Cook-pot Production and Use: An Experimental Approach~ Jerolyn E. Morrison, Ανθρωπολόγος/ Κεραμοποιός.

Αρχαιολογικά συμφραζόμενα για την παραγωγή και την κατανάλωση του κρασιού και του λαδιού στη Νάξο κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς και πρώτους χριστιανικούς αιώνες ~ Ειρήνη Λεγάκη Αρχαιολόγος, ΚΑ΄ ΕΠΚΑ, Επιμελήτρια Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Mαυροειδής Μαυροειδόπουλος αρχαιολόγος , ΚΑ΄ ΕΠΚΑ.

Διατροφικές επιλογές στην Κύπρο κατά την Βυζαντινή εποχή ~ Mαρία Παπαγιαννάκη, BSc- MSc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Διεθνής Δημόσιας Υγείας.

From tzatziki to mayirefta – Greek cuisine as a part of cosmopolitan cuisine in food compaign of Lidl supermarkets in PolandMagdalena Serafin, Κοινωνιολόγος / Υποψ. Δρ, Akademia Ignatianum, Πολωνία.

Project: ψωμί. Φτώχεια, πείνα και υποσιτισμός στον παγκόσμιο χάρτη του 21ου αιώνα» Μαρία Λιανού, υποψ. Δρ.  Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο / Διοικ. Υπαλ. ΑΣΕΠ· Κυριακή Λιανού, Μsc Nαυτιλιακές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Καλλιτέχνες

“Medea Sarcophagida” ή “Το φαγοπότι της ζωής” ~Katerina Fanouraki, εικαστικός / Performer.

Mapping Greek Gastronomy ~ Eugenia Demeglio, Maker/ Associate Lecturer.

Bitter Orange Sweet/Γλυκό νεράντζι ~ Iνώ Βαρβαρίτη, Περσεφόνη Μύρτσου, εικαστικοί.

ARToς ~ Γιώτα Κότικα, εικαστικός.

Το ψωμί στα λαϊκά παραμύθια. Ο “Σιμιγδαλένιος» και το «Πιο γλυκό ψωμί του Κόσμου” ~ Μαρία Τσουκνάκη, Εικαστικός / Αφηγήτρια.

Δημοσιεύσεις

Με την υποβολή της περίληψης της ανακοίνωσης ο συγγραφέας επιτρέπει τη δημοσίευσή της  στα πρακτικά του συνεδρίου.

Οι ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο θα δημοσιευτούν σε ηλεκτρονική ή /και έντυπη μορφή. (Τα Συμπόσια της Ελληνικής Γαστρονομίας ζητούν μια μη-αποκλειστική άδεια πνευματικών δικαιωμάτων τόσο για όλες τις ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο όσο και για οτιδήποτε άλλο παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του. Αυτό περιλαμβάνει και την πιθανή διανομή του σε ένα επόμενο συνέδριο με τη μορφή CD-ROM)

Συμμετοχή

Παρ’ όλο που η είσοδος στο συμπόσιο είναι ελεύθερη, το δελτίο συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθεί από όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ως ακροατές  και ν’ αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση mkavroulakis@gmail.com

 FOR ENGLISH, CLICK HERE

About Mariana Kavroulaki

Experimental Archaeologist- Food Historian.
This entry was posted in 2ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας and tagged , . Bookmark the permalink.